İmamlar, teşkilat yasasına kavuşacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası'nı en kısa zamanda çıkaracaklarını söyledi. Diyanet'in yıllardır teşkilat yasası olmadan yönetildiğine dikkat çeken Yazıcıoğlu, "Devletin en önemli kurumu yasa olmadan idare ediliyor." dedi.

Hükümette Diyanet'ten sorumlu devlet bakanı olan Mustafa Said Yazıcıoğlu'nun bu göreve getirilmesi Diyanet camiasında sevinçle karşılandı. Teşkilatın 14. başkanı olan Yazıcıoğlu, 7 Haziran 1987'den 3 Ocak 1992'ye kadar Diyanet İşleri başkanı olarak görev yapmıştı. M. Said Yazıcıoğlu, göreve geldikten sonra Diyanet'le ilgili yapacağı çalışmaların başında teşkilat yasasını çıkartmak olacağını söyledi. "80 bine yakın personeli bulunan Diyanet gibi önemli bir kurumun teşkilat yasası yok. Kurum hâlâ yönetmeliklerle yönetiliyor. Bu da büyük sıkıntılara sebep oluyor. Din görevlilerinin konumunu düzeltmek için mutlaka ve en kısa zamanda teşkilat yasasını çıkartmamız gerekiyor." diye konuştu.

Devlet Bakanı Mustafa Yazıcıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin 1979 yılında Teşkilat Yasası'nı kısmen iptal ettikten sonra başkanlığın işlerinin yönetmeliklerle yürütüldüğünü ifade etti. Kendisinden önce Diyanet'ten sorumlu bakan olan Mehmet Aydın'ın döneminde hazırlanan yasa tasarısının ihtiyaçları karşılayacak seviyede olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, "Seçim kararı alınıp Meclis tatile girdiği için yasa çıkarılamamıştı. Şimdi onu yeniden gözden geçirip Meclis'e sunacağız. En kısa zamanda da çıkarılacağını ümit ediyorum." dedi. Teşkilat yasa taslağı, diyanet işleri başkanının seçimle gelmesi, din görevlileri arasında kariyer sistemine geçilmesi ve Diyanet Vakfı'na ait mal varlığının başkanlığa geçmesi gibi yeni düzenlemeleri içeriyor. Bakan Yazıcıoğlu, diyanet işleri başkanının şu an seçimle belirlenmesinin farklı bir boyut olduğunun altını çizerek, "Başkanı seçimle belirlemek bir imkan meselesi. Şu anda bunun acelesi yok." açıklamasında bulundu.

Teşkilat yasası ile imam ve vaizlere kariyer sistemi getiriliyor. İmam ve vaizler 1 yıl süren adaylık döneminden sonra atanacaklar ve sınavla uzman imam, uzman vaiz, baş imam, baş vaiz statülerine yükselebilecekler. Kariyer ilerlemesinde yazılı sınavın dışında, imam ve vaizlerin kıdemi, sicili, eğitim seviyesi, bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetleri de dikkate alınacak. Süleymaniye, Kocatepe, Selimiye, Bursa Ulucami gibi camilerde baş imamlar görev yapacak. Türkiye'nin en büyük camilerinde görevlendirilecek baş imam ve baş vaizlerin kariyerlerindeki ilerleme maaşlara da yansıyacak. Her bir basamak arasında maaş artışı olacak. Taslakta ayrıca Diyanet teşkilatı mensuplarının özlük haklarında da iyileştirmeler yapılıyor. Din görevlilerin maaş ve tazminatları artırılarak diğer kamu görevlileriyle aralarındaki eşitsizlik gideriliyor.

İmamlar siyasetten uzak olmalı

Mustafa Said Yazıcıoğlu, din görevlilerinin sendikal haklarının olduğunu ancak imamların sendika içerisinde yer almasının sıkıntı doğurduğunu söyledi. Yazıcıoğlu, "Diyanet mensupları devlet memurudur. Sendikal hakları da kanunen almışlardır. Ancak din görevlilerinin sendikalı olmaları farklı eğilimleri çıkardı. Kamuoyu tarafından da bilindiği gibi sendikalara siyaset bulaştı. İmamların siyasetten uzak olması gerekir. Çünkü din görevlilerinin siyasi görüşlerini açıktan belirterek hizmet vermeleri uygun olmuyor. Diyanet siyasetten ve ideolojilerden uzak olmalı." ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri başkanlığı da yaptı

Türkiye Cumhuriyeti'nin 14. Diyanet İşleri başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu, 22 Şubat 1949 yılında Trabzon'un Sürmene ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Bir yıla yakın bir süre Diyanet İşleri Başkanlığı merkez teşkilatında çalıştıktan sonra 1972 yılında Milli Eğitim Bakanlığı adına doktora öğrenimi yapmak üzere Fransa'ya gönderildi. Doktorasını tamamlayarak yurda döndü. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne giren Yazıcıoğlu, 1983 yılında doçent, 1988 yılında profesör oldu. 17 Haziran 1987-3 Ocak 1992 yılları arasında diyanet işleri başkanı olarak görev yaptı. 21 Temmuz 1994 tarihinde Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı'na atandı. Evli ve iki çocuk babası olan Yazıcıoğlu, iki dönemdir AKP'den milletvekilliği yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber